top of page

Julius Caesar

Mark Antony (Marcus Antonius)

Octavian (Octavianus)

TIJDLIJN

 

69- Cleopatra geboren in Alexandrie

 

51- Ptolemeus Auletes, farao van Egypte, overlijdt. Zijn 18-jarige dochter Cleopatra erft het koninkrijk samen met haar broer Ptolemeus XIII.

 

48- Cleopatra wordt door Theodotas en Achillas in naam van Ptolemeus afgezet.

 

48- De Romeinse legerleider Pompeius wordt verslagen in Pharsalus  (Griekenland) door Julius Caesar. Hij vlucht naar Egypte waar hij bij aankomst wordt vermoord. Caesar zet Cleopatra weer terug op de troon. Ptolemeus sneuvelt.

 

47- Caesarion (Ptolemeus Caesar), de zoon van Cleopatra en Julius Caesar, wordt geboren op 23 juni. Cleopatra regeert met haar jongere broer/man Ptolemeus XIV.

 

46-44 Cleopatra en Caesar in Rome. Ptolemeus XIV sterft vermoedelijk vergiftigd door Cleopatra..

 

44 De moord op Caesar. Cleopatra vlucht naar Alexandrie.

 

43-42 Het tweede Romeinse Triumvirat wordt gevormd door Marcus Antonius, Octavius en Lepidus.

 

41- Marcus Antonius en Cleopatra ontmoeten elkaar in Tarsus, en hij volgt haar naar Egypte.

 

40- M.A. keert terug naar Rome. Het Romeinse rijk wordt door het Triumvirat in drieen verdeeld.

 

36- Lepidus wordt geelimineerd. Octavius wordt de feitelijke machthebber in Rome, en het westelijke Romeinse rijk. M.A. bestrijdt de Parthen in het oosten.

 

35- M.A. keert terug naar Alexandrie met Cleopatra.

 

32- M.A. laat zich scheiden van Octavius' zuster. Octavius verklaart Cleopatra de oorlog.

 

31. De slag bij Actium (2 sept) en de overwinning van Octavius. M.A. en Cleopatra vluchten naar Alexandria.

 

30- Octavius zegeviert in Alexandrie. M.A. en Cleopatra plegen zelfmoord. Egypte wordt een provincie van het Romeinse rijk.

Appolodorus the Sicilian

In Cleopatra- The Crown of Isis is een belangrijke rol weggelegd voor een man genaamd Appolodorus the Sicilian. Hij houdt in het geheim van Cleopatra, maar die liefde kan natuurlijk nooit worden beantwoord.

 

We nemen aan dat hij vanaf het moment dat ze koningin werd tot haar zelfmoord in de naaste omgeving van de koningin vertoefde. Hij deelt zijn visie op haar levensverhaal met ons.

 

Appolodorus heeft echt bestaan, hoewel er niet zoveel over hem bekend is, behalve dan dat hij van Griekse afkomst was en geboren was in Sicilie. Hij was degene die Cleopatra hielp bij het binnenkomen van Caesar's paleis.

Julius Caesar is een belangrijke Romeinse generaal, senator en militaire leider. Hij wil de absolute alleenheerschappij in Rome. Hij is enorm ambitieus en gevoelig voor vleierij. Hij houdt van de vrouwen en is een trotse en arrogante man. Als zijn grootste zwakte geldt een overmatige zelfverzekerdheid. Hij is te zeker van zichzelf om te geloven dat hij vijanden heeft, waardoor hij slechte voortekenen en bedreigingen van zijn leven in de wind slaat.

Als hij Cleopatra ontmoet is hij een man van 52 jaar oud, die lijdt aan epileptische aanvallen en een gedeeltelijke doofheid aan zijn linker oor. De relatie wordt gekenmerkt door het voordeel dat beiden er van hebben. Hoewel hij stapelverliefd op haar wordt, heeft hij ook de Egyptische rijkdommen nodig om zijn oorlogen te bekostigen. Cleopatra heeft op haar beurt Caesar weer nodig om op de troon te kunnen blijven.

 

Marcus Antonius, een gevierd Romeins staatsman, is de tweede man onder Julius Caesar voordat hij zelf een van de leiders van Rome wordt. Zijn loyaliteit is verdeeld tussen het westen en het oosten. Hij vergaart roem als een kundig generaal en een begenadigd spreker. In 'Cleopatra- The Crown of Isis' wordt hij verscheurd tussen zijn plichtsbesef en zijn zucht naar vermaak, tussen de rede en de passie. Hij is dapper en intelligent, maar ook een roekeloze feestvierder.

 

Zijn relatie met Cleopatra is gebaseerd op liefde en passie, maar het is ook een politieke alliantie. Ze gebruiken elkaar om hun eigen doelen te bereiken. Cleopatra gaat ermee akkoord Marcus' oorlogen te betalen, en in ruil houdt hij Egypte onafhankelijk van Rome. Hun fatale romance eindigt met hun beider zelfmoord.

Cleopatra VII Philopator
De laatste farao van Egypte
69 vC - 30 vC

 

 

"Ze wist de twee grootste Romeinen van haar tijd voor zich te winnen. De derde betekende haar ondergang".

 

 

Zo vat de beroemde historicus Cassius Dio het levensverhaal van Cleopatra VII Philopator samen. De grootste koningin van Egypte en de laatste farao is na tweeduizend jaar uitgegroeid tot een ware mythe. De geschiedenis van Cleopatra blijft ons verbazen.

 

De meest intrigerende en glamoureuze vrouw uit de oudheid was een koningin vol passie. Ze heerste over harten van mannen, en werd gedreven door een enorme ambitie om ook de wereld te veroveren.

 

Cleopatra was zowel geliefd als gehaat door enkele van de machtigste mannen uit haar tijd. Haar leven was een aaneenschakeling van machtsstrijd, sexuele manipulatie, oorlogvoerende naties en passionele liefde. Ze wist iedere kans te benutten, en was in staat vrede en voorspoed te brengen in een land dat door burgeroorlogen verscheurd en verarmd was geraakt.

 

Cleopatra zette zich in voor de publieke zaak, liet aquaducten en vuurtorens bouwen- maar haar karakter had ook een keerzijde. Ze kon een zelfzuchtige tiran zijn, die voor haar eigen vermaak slaven liet martelen. Ter bescherming van haar troon deinsde ze er niet voor terug om haar eigen broer en zus te vermoorden.

Ze leeft voort als een legendarische verleidster, maar haar leven was ook heroisch. Tijdens haar bewind van meer dan twintig jaar wist ze Egypte tot een bondgenoot van Rome te maken, en toch haar onafhankelijkheid te bewaren. 

 

De op haar 18e reeds tot koningin gekroonde Cleopatra verloor al snel haar koninkrijk aan haar broer/echtgenoot/co-regent. Ze wist het terug te winnen, maakte van Egypte een grootmacht (dat vrijwel de gehele oostelijke kust van het Middelandse Zee-gebied beheerste), en raakte uiteindelijk weer alles kwijt. Haar einde was tragisch, onverwacht en spectaculair, maar ze speelde haar rol voortreffelijk. Zelfs bij een nederlaag, ja, tot in de dood, bleef ze onoverwinnelijk. Haar zelfmoord, op 39-jarige leeftijd, betekende het einde van het ooit zo glorieuze, oude Egypte.

 

Gaius Octavius is de achterneef van Julius Caesar, zijn wettige opvolger en geadopteerde zoon. Hij is weliswaar erg intelligent, maar tevens kil en berekenend. Hij is een geboren policitus die zijn werkelijke bedoelingen verbergt: de macht krijgen en behouden.

 

Marcus Antonius is zijn belangrijkste rivaal om de macht in Rome, hoewel de twee nauw samenwerken in de periode na Caesar's dood om die te wreken. Ze verdelen onderling zelfs het Romeinse rijk. Antonius trouwt met Octavia, de zuster van Octavius, om hun alliantie te bekrachtigen.

 

De verhouding tussen Marcus Antonius en Cleopatra is niet populair, en in Octavius' ogen zelfs schandalig, dus hij gebruikt dat in zijn propaganda om Antonius ten val te brengen. Met het argument dat Antonius het Romeinse rijk wil weggeven aan een buitenlandse vrouw, verklaart hij Cleopatra de oorlog. Dit betekent uiteindelijk de ondergang in van de twee geliefden.

 

bottom of page